10/01/2011

Karma, Handling eller Orsak o Verkan

Karma ( handling ) är ett centralt begrepp inom österländsk religion och filosofi och snarare betyder lagen om orsak och verkan. När en varelse agerar med tankar, känslor och handlingar lämnas ett spår både på omgivningen och den egna organismen.

Inom hinduismen står karma för summan av handlingar under livet, hur väl en människa uppfyllt sina plikter avseende religiösa och vardagliga handlingar. Karmans "kvalitet" har en direkt betydelse när det gäller om vi återföds och som vad vi återföds.
Inom buddhismen är karma också resultatet av en människas handlingar, ord och tankar under hennes livstid.

I frågan om det behövs en gudom för att distribuera karma, eller om det är en slags naturlag, finns det olika meningar, och exempelvis vilka gärningar som producerar vilket slags karma. Karma är den universella lagen om orsak och verkan, men vad var orsaken till Karma? Kan (karma) ha skapat sig själv utan en intelligent lagstiftare ? frågar Sverre Holmsen i sin betraktelse över inspiratörerna Krishna, Buddha och Zarathustra. "Ingen lag kan bli till av sig själv utan ett intelligent väsen, Mästaranden bakom all skapelse är därför den Pörista Orsaken. Människor kallar honom Gud, Buddha kallade honom den Första Orsaken".

Det händer att karma används som tema inom populärkulturen, exempelvis i filmer, TV-serier eller i musik. John Lennons låt Instant Karma! behandlar delvis ämnet, liksom TV-serien My Name Is Earl.

Redigerad ur : Wikipedia

 

John Lennons - Instant Karma