9/27/2011

Zen

En kinesisk zenmästare, Yunmen på 900-talet beskrev Zen som:

            "Bara gå när du går, bara sitt när du sitter, Framför allt, tveka inte."

I Kina hade redan på 500-talet buddhismen börjat utveckla sina rötter sedan några hundra år tillbaka när  den buddhistiske munken, Bodhidharma korsade havet mot Kina från Indien i syftet att sprida Zen. Sedan zen som  en gren av mahayanabuddhismen spred sig från Kina till närliggande länder såsom Korea, Japan och Vietnam. Till övriga delar av världen har zen tagit sig framförallt från Japan efter andra världskriget.

En annan liknelse som skapats för att förklara innebörden av zen, är berättelsen om en bekymrad ung fisk som simmade upp till havets kloke gamle.
- Folk pratar så mycket om något som kallas havet, men vad är detta hav? sa fisken.
- Havet är det som finns runt omkring dig, svarade den gamle.
- Men varför kan inte jag se det?, frågade den unga fisken oroat.
- Havet är inom dig och utanför dig. Du föddes i havet och du kommer att dö i havet.
  Havet omsluter dig, precis som din egen hud, svarade den gamle.
  Fiskar vet inte att de lever i sjöar och floder, vi människor förstår inte att vi lever i en odelbar,
  föränderlig och ständigt skapad värld.

"Zen" är det japanska uttalet av kinesiskans "Ch'an"  (ungefär "meditation"). Att hela denna gren tog namnet "zen", trots att meditation hela tiden varit den historiske buddhas, centrala verktyg beror på att teori och övning inom Mahayanabuddhismen kom att utvecklas så pass att själva ursprunget med den självklara personliga övningen i enkel meditation åtminstone delvis kom i skymundan. 

"Zen" har många grenar och ingen fullständig gemensam teori och övning finns. Den gemensamma nämnaren är den personliga erfarenheten, det långsamma avvänjandet av präglade, förutfattade meningar och det arbetet med att ta emot ögonblicket som det är. Zen lär att människan är fri och samtidigt begränsas av de handlingar som väljs att utföras och att dessa handlingar förstärker de mönster individen redan är fångad i. Detta kallas i buddhismen för karma.

Zen menar att människan når förståelse av tillvaron eller snarare "blir den ursprungliga tillvaron" genom att öva närvaro i vardagen och med daglig sittande meditation som dess nav.  Skillnaden mellan den zen som utvecklades i pragmatiskt lagda Kina och den mer ursprungliga indiska buddhismen ligger delvis i att övningen tagit steget fullt ut mot vardagslivets praktiska göromål till skillnad mot ett liv i "andlig övning" vilket var det indiska sättet att utöva, grundat i en tusenårig tradition av yoga övningar. Detta har visat sig vara ett steg i en populärisering av zen som kanske tidigare i historien inte skådats. Zen har fått möjligheten att bli en realistisk del av vardagen och ett existentiellt verktyg för oss människor.

Enligt myten  Bodhidharma oavbrutet satt zazen (zenmeditation) framför en vägg vilken har utvecklats till en ikon inom zen meditering.
redigerad ur : Wikipedia